11 Ocak 2018 Perşembe

Japon Yazı Sistemi



Japon yazı sistemi, Çince karakterlerden (kanji) ve bu karakterlerden türetilmiş hiragana ve katakana isimli hece işaretlerinden oluşur. Hiragana, genellikle, Japonca kelimeleri ve gramer öğelerini yazmakta kullanılırken; katakana, Japonca'ya yabancı dillerden girmiş olan kelimeleri yazmakta kullanılır.

2010 yılında, lise ve ilkokul düzeyinde eğitim almış öğrencilerin toplamda 2136 günlük kullanım kanjisi (jouyou kanji) öğrenmesi kararlaştırılmıştır. Japonca'yı ana dili olarak konuşanlar 50000'in üzerinde kanji bilebilirler.

Japonca kelimeleri yazma konusunda hiragana tek başına yeterli olsa da, çeşitli sebeplerden dolayı tamamen hiragana ile yazılmıştır metinler pek yoktur.

Japonca kelimelerin yazımında kanji daha çok tercih edilir. Kanji, Japonya'ya Çin üzerinden girmiştir.

Çince karakterler Japonca'ya ilk olarak mühürler, kılıçlar, mektuplar ve ev eşyaları ile giriş yapmıştır. Çince karakterler Japonya'ya MS 1. yüzyılda girse de, Japonların bu karakterlerden yazı sistemi oluşturmaya çok daha sonra başlamışlardır. Örneğin, ilk Japonca yazılı belgeler Çince ve Korece olarak yazılmıştır. Çince karakterlerin Japonca yazılarda kullanılmaya başlanması ilk olarak MS 650 civarında "manyougana"nın icadıyla başlamıştır. Manyougana, Çince karakterlerin ses değerlerini kullanarak Japonca kelimelerin yazıldığı bir yazı sistemidir. İlk olarak Manyoushu isimli şiir derlemesinde kullanıldığı için bu ismi almıştır.

Manyougana'nın hızlı yazımı sonucu hiragana ortaya çıkmıştır. Fakat hiragana, kıvrımlı bir yazı olduğu için pek erkekler tarafından rağbet görmemiş, daha çok kadınların kullandığı bir yazı türü olmuştur.

Ayrıca kanjileri oluşturan parçalardan daha sonra "katakana" sistemi geliştirilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Müttefik Ülkeler'in işgali altındaki Japonya'da, işgalci güçlerin önerisi üzerine Japon hüküeti yazı reformu yapmak istemiştir. Bu reformda günlük kullanımdaki kanji sayısı 1945 olarak belirlenmiştir. Daha sonra 1981 yılında, günlük kullanımdaki kanjilerin sayısı 1850 olarak belirlenmiştir. 2010 yılında ise 2136 olarak belirlenmiştir.

Kanjilerin iki tür okunuşu vardır. Çince (on okunuşu (音読み))Çince karakterlerin ses değerini belirtir. Bu ses değerleri, Japonların Çince'yi algılama şekline göre belirlenmiştir. Bu sebeple ses değerleri Çince olsa bile Çince'deki okunuşla aynı değildir. Kun okunuşu ise (訓読み) karakterin Japonca okunuş biçimidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder